Güvenlik Duvarı'na Farklı Bir Bakış Açısı | Ali Karahisar

Güvenlik Duvarı'na Farklı Bir Bakış Açısı

Merhaba Arkadaşlar;

İnternet üzerinde dolaşırken denk geldim, paylaşmak istedim. Aslında bunu sadece insan için değil, bu şekilde üreme sistemine sahip tüm canlılar için örneklendirebiliriz.


Bu şekilde bilgisayar bilimi ile ilişkilendirilebilecek çok fazla örnek olduğunu da göz önünde bulundurabiliriz, aşağıda ki örnek aslında çok güzel bir şekilde baya bir şey anlatıyor :)

Bir insan hücresinde 75 MB veri taşıyan DNA bulunur. Sperm hücresinde bunun yarısı, yani 37.5 MB veri bulunur. Bir boşalma sırasında 100 milyon civarında sperm vücuttan atılır. Bu boşalma genelikle 5 saniyeden az sürer ve içeriğinde 2.24 mililitre meni bulunur.
Öyleyse, bir erkek çiftleşme sırasında saniyede 1.7 TB/saniye veri aktarımı yapıyor demektir.
Bu durumda bir dişinin yumurtası saniyede 1.7 TB seviyesinde bir dDOS (veya DOS) saldırısına maruz kalıyor ve buna rağmen sadece tek bir pakedin geçmesine izin veriyor demektir.
Bu, insan yumurtasını yeryüzündeki en başarılı “firewall” (“güvelik duvarı”) kılmaktadır!


Bu vesile ile de Firewall ve DDos nedir onları da açıklayalım,

DDos (Distributed Denial of Service attack); Hedefin kaynak ya da bant genişliğinin tamamını kullanarak servis dışı yapmaya yarayan bir siber atak türüdür. Genellikle birden fazla sunucu üzerinden atak yapılır. Burada ki sunucular, zararlı kod bulaşan ev de masanızın üstünde duran sizin bilgisayarınız bile olabilir. Bu şekilde ki bilgisayarlara da zombi bilgisayar denmektedir.

Firewall; oluşturulan kurallara bağlı kalarak ağa gelen giden paket trafiğini kontrol eden donanım ya da yazılım tabanlı ağ güvenliği sistemidir. İP filtreleme, port filtreleme, Web filtreleme, içerik filtreleme gibi filtreleme özelliklerini temel alarak çalışmaktadır. Bilgisayar ve ağın gelen ve giden paketler olmak üzere İnternet trafiğini kontrol altında tutarak, veri güvenliğini ve bilgisayar sistemine sızmayı engeller.

Sağlıcakla.

Yorumlarınızı esirgemezseniz sevinirim :), eğer burada ki çözümler veya bilgileri işinize yaradıysa sizde aşağıda bulunan butonlar yardımıyla paylaşırsanız başkaları da yararlanabilir. :)

Paylaş:



    Yorumlar - 0 Yorum :

Yorum Gönder