Kodlarınız ne kadar güvenli? | Ali Karahisar

Kodlarınız ne kadar güvenli?

Merhaba arkadaşlar,

Kodlarımız ne kadar güvenli? Sizin için önemli olan bir projenin kaynak kodlarının başkasının elince olması kötü bir durum tabii ki. Microsoft'un .NET teknolojileri ile yazdığınız kodlara aslında her hangi bir işlem yapmadığınızda kodlarınızın sanki solution'ı varmış gibi kişilerin elinde olduğunu umarım biliyorsunuzdur.

Bu konuya ilgi çekmek amaçlı ufak bir işlem yapalım, bu makale için yazmış olduğum sadece içerisinde string vb. gibi ifadeler bulunan ufak bir proje yaptım. Şimdi inceleyelim; öncelikli olarak kodlarımızı obfuscation uygulamadan bakalım.

Projede sadece load kısmında, 3 satırlık ufak bir kod parçası bulunuyor. Yapılacak işlemler ise, text özelliği değişecek, messageBox gösterecek, notepad'i çalıştıracak.

Şimdi orjinal kodlara bakalım.


        private void Form1_Load(object sender, EventArgs e)
        {
            Text = "Reflector Deneme";
            MessageBox.Show("Sanırım bu veri de gözükecek");
            System.Diagnostics.Process.Start("notepad.exe");
        }

Şimdi projenin derlenmiş exe dosyasını .Net Reflector ile açalım, ve sonuca bakalım.


Gördüğünüz gibi ne var ne yok görünüyor. :) Şimdi bir de obfuscation uygulayalım.


Programın kod incelemeleri için .NET Reflector, kodların obfuscation işlemi için ise Confuser kullanılmıştır. Sanırım değişikliği sizde farkettiniz. Umarım işinize yarar.

Bu makalede kullanılan programlar;
VS2013, .NET reflector, Confuser
Sağlıcakla.
Yorumlarınızı esirgemezseniz sevinirim :), eğer burada ki çözümler veya bilgileri işinize yaradıysa sizde aşağıda bulunan butonlar yardımıyla paylaşırsanız başkaları da yararlanabilir. Ayrıca bundan sonra ki yazılardan haberdar olmak için Ücretsiz E-Posta Aboneliği yaparsanız çok motive edici olabilir :)

Yeni yazılarımdan haberdar olun!

Paylaş:



2 Yorum :
  1. Merhaba,

    Kullandığınız obfucastor uygulamasının adı nedir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Ünal, iş yoğunluğundan dolayı daha yeni yorumlara bakabildim, öncelikle yorumun için teşekkür ederim. Obfuscator olarak Confuser kullandım, http://confuser.codeplex.com/ linkinden ulaşabilirsin.

      Sil