Bilgisayarınızda ki en büyük açık : SİZ | Ali Karahisar

Bilgisayarınızda ki en büyük açık : SİZ

Merhaba,

Bu yazımızda bilgisayarımızda bilgi güvenliğini nasıl arttırabileceğimizi biraz irdeleyip, nacizane önerilerde bulunmak istiyorum. Buna sadece bilgisayarımız değil, şu sıralarda neredeyse hayatımızın tamamını geçirdiğimizi inkar edemeyeceğimiz, sosyal medya hesaplarımızda bulunmakta. Bu makalede bulunan öneriler, windows işletim sistemi göz önünde bulundurularak verilecektir. Ve en fazla kullanılan program kategorilerindei hem standart kullanıcılar hemde yazılımcılar için çözümler sunacağım.


Öncelikli olarak çoğu kullanıcı kendi bilgisayarıyla verilen işletim sisteminden ziyade, internetten 3. parti diyebileceğimiz sitelerden ne içerdiği belirsiz işletim sistemlerini indirerek kurmaktalar. Aslında bunu yaparak zaten olabilecek en büyük açığı kendi ellerimizle 3. şahıslara verdik tebrikler.
Bir örnek vermek gerekirse, bundan bir sene önce bir arkadaşım “abi bana format atabilir misin? ” diye sorduğunda getirdiği cd'de “ modifiye edilmiş ???” bir xp bulunmaktaydı. Kurulumu tamamladık ancak ne hikmetse yeni format atılmış bir pc'ye göre çook fazla kasıyordu. Sözde temiz bir sisteme daha antivirüs programını kurar kurmaz aldığımız uyarı, 3 tehdit bulundu. Eğer farkına varamayıp şüphelenmesek başımıza gelebileceklere bakın.



Konumuza geri dönelim. Temiz bir işletim sistemi kurduk diyelim, buraya kadar herşey güzel, peki ücretsiz alternatifleri varken crack ya da patch kullanan programlar neden. Alışkanlık diyecek bunu okuyan bir çok kişi. Peki alışkanlığınız kişisel güvenliğinizden daha mı önemli, tabii ki değil. Gerçi atalarımız “alışmış kudurmuştan beterdir. ” demişler ama değiştirilebilir bir süreç bu, kendimden biliyorum.


Şimdi, hem güvenliğimizi tehlikeye atan yanlış yaptığımız işlere başlık halinde bir bakalım, hemde ücretsiz şekilde bunları nasıl nötralize edebileceğimize.

İşletim sistemi

Yukarıda örneğini verdik zaten bu şekilde modifiye edildiği söylenen bir işletim sistemini indirece kadar, pc üreticinizin size verdiği işletim sistemini kullanmanız daha yararlı. Ya da toplama diye tabir edilen parçalarını sizin alıp oluşturduğunuz bir bilgisayara için linux kullanın, ya da windows işletim sistemi kuracaksanız eğer, her windows işletim sistemi yayınlandıktan sonra bir önceki sistemin ücreti aşağıya düşüyor zaten, egonuza yenik düşmeyin. Windows 8 kullanana kadar windows 7 kullanın.

Antivirüs

Girin google'a araştırın, sınırsız kullanım, ömür boyu update vb. şekilde ücretli antivirüslerin yayınlandığını göreceksiniz. Gözlemlerin beni yanıltmıyorsa, zaten bu şekilde bir antivirüs kullanıyorsanız, adım gibi de eminin ki neredeyese her 3 ayda bir format atıyorsunuz. Yine bir örnekle açıklayalım bunu, bu şekilde en cazip antivirüs, eset firmasının ürettikleri hafif olmasından kolayı. Bu şekilde kullanılan bir ESS yazılımının güncel veritabanına sahip olduğunu eset'in sitesi üzerinde ki güncelleme geçmişi sayfasından görebiliyordum. Ancak ne hikmetse güncelle butonuna bastığımda ise yaklaşık 20 mb güncelleme aldı, demek ki sınırsız ücretsiz bir update değil, indirilen rootkit vb. İşlemler olarak baya bir pahalıya mâl olabilecek bir şey. Günümüzde ne yazık ki sadaka taşına para koysanız, tinerciler tiner almak için alır. O yüzden kimse babasının hayrına ücretli bir yazılımı ücretsiz sunmaz. Ücretli yazılımları ücretsiz kullanmaya çalışmak yerine, güvenilir ücretsiz yazılımları kullanmanız daha yararlı. Avira, Panda cloud, Comodo Av-İs, BitDefender Free, Avast, Avg, bunlar en bilindik ve güvenilir olanları, bana sorarsanızsa, ben Comodo İS kullanıyorum.

Office

Office, en fazla kullandığımız uygulamaların başını çekmekte bu kesin. Şirketinizde, evinizde, hatta telefonunuz da kurulan programların ilk sırasında belki de. Dolayısıyla çokta cazip bir şekilde internette 3. parti sitelerde indirilmeyi beklemekte. İndirip kurdunuz, Crack,Patch vb gibi bir klasör var, sonra o klasörün içinde ki dosyayı çalıştırdınız. Gözünü aydın gül gibi bir backdoor'a sahipsiniz artık, kamerayı bantlayın Maazallah özel hallerinizi bir sitede görebilirsiniz. Bir çoğumuz için Microsoft'un office programı alışkanlık. Ancak alışkanlıklardan vazgeçmek gerekli bazen. Neredeyse her işi yapabileceğiniz başka office çözümlerine başvurmanız daha sağlıklı, eğer parasını verip microsoft office'i satın almadıysanız. Libre office kullanın mesela, libre'nin atası open office kullanın. Outlook yerinede thunderbird kurarsınız, oldu bitti.

İndirme yöneticileri

Şüphesiz en iyiler arasında başı internet download manager(idman). Ama ücretli, ücretsiz alternatiflerimiz ise fazlasıyla var. Bir iki örnek verelim ücretsizlere madem, free download manager, orbit downloader, ücretsiz alternatifler arasında, deneyin.

Multimedya oynatıcılar

Bu kategoriyi boş geçmek istiyorum aslında, bir çok ücretsiz yazılımı zaten biliyorsunuz. Gom player, aimp gibi.

Şüpheli Dosyalar

Aslında bu bir öneri değil. Şüpheli hissettiğiniz dosyaları çalıştırmak için sandboxie yazılımınını öneririm. Format sonrası aslında ilk kurulması gereken programlar arasında aslında.

Buraya kadar standart bir pc kullanıcısı için olan önerilerimi paylaştım. Şimdi yazılım dünyasında sıklıla kod yazmak için kullanılan programlar arasından bazılarını paylaşalım.

Visual Studio

Büyük ihtimalle öğrencisiniz daha, üniversitelerimiz bir çoğuyla microsoft'un anlaşması var üniversite tarafından verilmiş mail adresinizle beraber visual studio'yu hemde her versiyonunu ücretsiz indirebilirsiniz. Yok öğrenci değilim veya üniversitede değilim daha diyorsanız, visual studio express edition var. Eğer ticari iş yapacaksanız, zaten satın almanız gerekiyor. Yoksa BSA zaten tepenizde.

Php

Şüphesiz en iyi editör olarak Adobe Dreamweaver, ancak ücretsiz olarak netbeans öneririm.

Java

Hiç yazmadım bilmiyorum. Ama netbeans yine javaya ücretsiz.

C/C++

CodeBlocks, Dev-C++ veya visual studio'yu kullanabilirsiniz.

Aslında daha fazla yazmaya gerek yok. Bunlar en fazla kullanılan kategörüler ve ücretsiz alternatifleri. Zaten yazının ana fikri program tanıtma değil, ücretli programları ücretsiz kullanacağız diye, bilgisayarımızı başkasının ellerine teslim etmekten vazgeçmemiz gerektiğidir.
Ücretsiz yazılımları indirirken ise, 3. parti siteler yerine üreticinin kendi sitesini kullanmanız çok daha sağlıklı olacaktır. İnsanın evinde ki en mahrem odası, yatak odasıdır. Bilgisayarlarımız ise bizim dijital mahremimizdir. Nasıl ki yatak odanızı herkese açmıyorsanız. Bilgisayarınızı da herkese açmamanız gerekmektedir.

Her ne kadar bu yazıyı okuduktan sonra yine bildiğinizi okuyacağınızı bilsem bile, bir kişiyi kurtarsak bile kâr.

Sağlıcakla.

Paylaş:



    Yorumlar - 0 Yorum :

Yorum Gönder